Hotely nabízejí klientům „švédské stoly“, na nichž najdete většinou důvěrně známá jídla mezinárodní kuchyně. Pro španělskou kuchyni je typické používání olivového oleje, česneku a bylinek. Dále záleží na konkrétní oblasti, protože Španělsko je země obrovská a velmi rozmanitá: zde u moře převládají šunka, olivy, studené polévky ze zeleniny, různé omelety, rýže, a samozřejmě „mořské plody“ a ryby.
Vybrané speciality:
Crema Catalana |
Katalánská verze flanu, ale ochucená citronem a skořicí, oblíbený moučník. Flan je nejvíce podobný našemu pudinku, ale připravuje se ve vodní lázni a podává politý karamelem. |
Esqueixada |
Salát z míchané zeleniny grilované na olivovém oleji. |
Gazpacho |
Studená zeleninová polévka s nakrájenými rajčaty, okurkou, cibulí a pepřem. |
Paella |
Obdoba českého rizota, často s mořskými plody, ochucená cibulí, česnekem a obarvená šafránem (převzato z andaluzské kuchyně). Po pravdě lze do rýže přidat cokoli: králičí nebo kuřecí maso, hrášek, fazolky, korýše, mušle. |
Romesco |
Omáčka z ořechů, chilli, rajčat, česneku a kousků chleba. |
Ryby |
Grilované nebo dušené. |
Tortilla |
Obdoba našich francouzských brambor, omeleta podávaná teplá i studená. |
Turrón |
Marcipán. |
Yemas |
Oslazený rozšlehaný žloutek s různými cukrovinkami. |
Nejoblíbenějším nápojem je víno (červené „ tinto“, bílé „blanco“). Stolní víno („vino de table“, “vino de mesa“), značkové víno D.O. (udání místa původu). Region Penedés v Katalánsku je proslulý bílým vínem a také šumivým vínem „cava“, obdobou šampaňského.
Dále je v nabídce voda (agua sin gas), perlivá voda (agua con gas), minerálka (agua mineral), džus (zumo), pivo (cerveza), espresso (café solo) nebo káva s mlékem (café con leche). Sangría je směs červeného vína, kapky tvrdého alkoholu (brandy), pomerančového džusu a minerálky, případně s kousky ovoce (pomeranč, meloun, jahody...), a to v nejrůznějším poměru. Podává se s ledem a pije brčkem. Desertní víno (sherry), koňak (brandy). Granizado je chlazená ovocná šťáva, kterou obvykle nabízejí prodavači zmrzliny.
Restaurace
Bohaté bufetové stoly v hotelových restauracích nabízejí většinou jídla spíše mezinárodní. Mimo hotel se samozřejmě setkáte také s restauracemi specializovanými na jídla španělské, německé, ale též italské či thajské kuchyně.
Kromě restaurací se lze přes den občerstvit v nesčetných kavárnách (cafetería), tavernách a barech (bar, „bodegas“), které kromě sklenky vína či piva nabízejí i „tapas“ (obdobu našich jednohubek), obložené bagety (bocadillo) nebo jednodušší jídlo na jednom talíři (plato combinado), které je levnější než v klasické restauraci. Víno a tvrdý alkohol se podává od rána a v kavárnách se zahrádkami můžete prosedět s nadsázkou celý den.
Pro vyznavače tzv. Fast Food je zde nabídka řetězců McDonald®, Burger King®, KFC® nebo Pollo Frito.
Okolo poledne nabízejí restaurace „menú del día“ a večer „menú del noche“ (denní nabídku), nebo výběr z jídelního lístku („a la carta“), což je dražší a na jídlo se čeká. Tradiční doba oběda je mezi 14:00 – 16:00, večeře kolem 21:00. Jídlo mívá tři chody, předkrm (primero plato), hlavní chod (segundo plato) a moučník (postre). Předkrm bývá polévka (sopa) nebo salát (ensalada), hlavní jídlo maso (carne), ryby (pescado) nebo drůbež (pollo) a moučník ovoce (frutas), zmrzlina (helado) nebo pudink (flan).
Na stole by měl být chléb (pan), olivový olej (aceite de olive), ocet (vinagre), sůl (sal), pepř (pimiente) a párátka (monda-dientes), požádat můžete o česnekovou majonézu (aioli). Na závěr bývá káva (café).
V lepších restauracích je zvykem, že hosty ke stolu uvádí číšník. Neslušné je přisednout si ke stolu, u kterého již někdo sedí.
Orientační ceny:
polévka = € 4
steak, kuře, ryba = € 7 – 11
menu v místní restauraci = € 6 – 10
1 porce tapas = € 1 – 2
káva = € 0,60
víno 0,7 l = od € 4,50
pivo = od € 1,50
Mc Donalds a obdobné fastfoody, menu = od € 4
hamburger, cheesburger = € 2 – 3
Spropitné (propina) je zvykem dávat pokojské, nosičům za zavazadlo (0,5 €), taxikářům (10 %), případně řidičům autobusů (například při fakultativních výletech) nebo místním průvodcům (10 %). Číšníkům v restauraci (5 – 10 % z účtu dle Vašeho uvážení): po vyúčtování celkové útraty se spropitné ponechává na stole nebo na talířku.